«Γρίφος» η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου
Μείωση εισακτέων στα ΤΕΙ (όπου εφέτος θα εισαχθούν περίπου 5.000 λιγότερα άτομα σε σχέση με πέρυσι) και αύξηση εισακτέων στα ΑΕΙ φέρνει η «Αθηνά», το τελικό σχέδιο της οποία δόθηκε στην δημοσιότητα από το υπουργείο Παιδείας. Αυτό σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση και την τάση των υποψηφίων να παραμείνουν κοντά στον τόπο κατοικίας τους οδηγεί σε ένα συμπέρασμα: γενική ανοδική τάση των βάσεων εφέτος στις περισσότερες σχολές και ειδικά εκείνες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Η άνοδος των βάσεων θα καταγραφεί περισσότερο Ανθρωπιστικές σπουδές που θα δεχτούν εφέτος λιγότερους εισακτέους, αλλά και στις σχολές που συνδέονται με επαγγέλματα που απορροφώνται εύκολα στην αγορά εργασίας.
Αντίθετα με τα ΤΕΙ, στα πανεπιστήμια θα μπουν εφέτος 3.550 περισσότεροι εισακτέοι. Από την πρόσθεση των στοιχείων αυτών προκύπτει ότι 4% θα είναι η συνολική μείωση των εισακτέων και για τις δυο κατηγορίες.
Συνολικά σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ οι θέσεις εφέτος θα 1.810 λιγότερες σε σχέση με πέρυσι.
Επίσης εφέτος με περίπου 150 τμήματα λιγότερα, η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου πιθανότατα θα αποδειχθεί για πολλούς υποψηφίους πραγματικός «γρίφος».
Το τελικό σχέδιο της «Αθηνάς» παρουσιάστηκε την Τετάρτη στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Εν μέσω αντιδράσεων από καθηγητές, φοιτητές, αλλά και φορείς διαφόρων περιοχών, συνεχίζεται την Πέμπτη στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση του σχεδίου «Αθηνά».
Η κίνηση των βάσεων
Όπως εκτιμάει ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Φροντιστών Ελλάδας, κ. Γιάννης Βαφειαδάκης στις σχολές της Αθήνας, ακόμη και τις μεσαίες οι σχολές αυξημένου ενδιαφέροντος θα απαιτήσουν εφέτος υψηλότερες βάσεις (καθώς θα στραφούν πιθανότατα σ αυτές οι υποψήφιοι στρατιωτικών σχολών), αλλά το ίδιο και οι χαμηλόβαθμες (καθώς οι θέσεις εισακτέων σε πολλές από αυτές κόπηκαν) .
Στο πρώτο πεδίο και τις ανθρωπιστικές επιστήμες μονόδρομος (με το δεδομένο ότι τα παιδαγωγικά τμήματα δεν εξασφαλίζουν πλέον επαγγελματική αποκατάσταση) θα είναι εφέτος Νομικές και Ψυχολογίες που θα πάρουν ανοδική πορεία. Οι υποψήφιοι της θεωρητικής κατεύθυνσης όμως αναμένεται ότι θα ανεβάσουν και τις μεσαίες σχολές του 3 πεδίου των επιστημών Υγείας (παραϊατρικά επαγγέλματα). Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, με ανοδική πορεία όμως αναμένονται οι Ιατρικές και οι Πολυτεχνικές σχολές. Πτώση ίσως να καταγραφεί σε σχολές του 5ου πεδίου των οικονομικών επιστημών.
Πτώση θα έχουν και τμήματα σε απομακρυσμένες περιοχές και νησιά.
Οι εισακτέοι ανά πεδίο
Συνολικά 49.675 εκτιμάει το υπουργείο Παιδείας ότι θα είναι εφέτος οι εισακτέοι στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας για την μεγαλύτερη κατηγορία του 90% (εφετινοί τελειόφοιτοι λυκείου που δίνουν εξετάσεις). Ο αριθμός αυτός βέβαια δεν περιλαμβάνει τις στρατιωτικές και εκκλησιαστικές σχολές, τουριστικά επαγγέλματα ή την κατηγορία του 10%. Πέρυσι οι εισακτέοι ήταν 51.485.
Ειδικά στα πανεπιστήμια οι εισακτέοι εφέτος θα είναι 36. 700 ενώ πέρυσι ήταν 33.149. Στα ΤΕΙ οι επίσημες εκτιμήσεις του υπουργείου Παιδείας είναι ότι οι εισακτέοι εφέτος θα είναι 5.361 λιγότεροι από πέρυσι (εφέτος 12.976, πέρυσι 18.336).
Συγκεκριμένα τώρα και ανά επιστημονικό πεδίο:
– Στο 1ο πεδίο των Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών οι εισακτέοι εφέτος θα είναι 14.425, ενώ πέρυσι ήταν 16.971 (1.980 λιγότεροι εισακτέοι στα πανεπιστήμια, 566 λιγότεροι στα ΤΕΙ)
– Στο 2ο πεδίο των Θετικών επιστημών οι εισακτέοι εφέτος θα είναι 9.850, ενώ πέρυσι ήταν 7.483 (2.130 περισσότεροι στα πανεπιστήμια, 237 περισσότεροι στα ΤΕΙ).
– Στο 3ο πεδίο των επιστημών Υγείας οι εισακτέοι εφέτος θα είναι 4.600, ενώ πέρυσι ήταν 4.625 (42 περισσότεροι στα πανεπιστήμια, 67 λιγότεροι στα ΤΕΙ)
– Στο 4ο πεδίο των Τεχνολογικών επιστημών οι εισακτέοι εφέτος θα είναι 12.075, ενώ πέρυσι ήταν 12.883 (2.300 περισσότεροι στα πανεπιστήμια και 3.108 λιγότεροι στα ΤΕΙ)
– Στο 5ο πεδίο των επιστημών Οικονομίας και Διοίκησης οι εισακτέοι εφέτος θα είναι 8.725, ενώ πέρυσι ήταν 9.523 (1059 περισσότεροι στα πανεπιστήμια και 1.857 λιγότεροι στα ΤΕΙ)
Οι ανατροπές της «Αθηνάς»
Κατά τα άλλα σε 28 τμήματα ΤΕΙ η «Αθηνά»… παγώνει μέχρι να ολοκληρώσουν οι νυν σπουδαστές τους τις σπουδές τους, ώστε να αποφευχθεί το κόστος των μετακινήσεων και η ψυχολογική φθορά για τους νέους και τις νέες. Έτσι τα τμήματα αυτά θα λειτουργήσουν σε μεταβατικό καθεστώς ως το τέλος του ακαδημαϊκού έτους 2017-2018.
Συνολικά μένουν στη χώρα με την «Αθηνά» 384 τμήματα, 134 στα ΤΕΙ και 250 στα πανεπιστήμια. Αυτά σε 21 πανεπιστήμια και 13 ΤΕΙ.
Στη Θεσσαλονίκη δεν μεταφέρονται τα τμήματα Οχημάτων, Λογιστικής, Πληροφορικής, Εμπορίας και Διαφήμισης και Τουριστικών Επιχειρήσεων.
Επίσης «σώζονται» τα τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών που θα πήγαιναν στο Μεσολόγγι.
Το ΤΕΙ της Πάτρας και το ΤΕΙ Μεσολογγίου ενοποιούνται στο ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων νήσων, με το όνομα «Διονύσιος Σολωμός».
Στα πανεπιστήμια οι Νομικές σχολές παραμένουν αυτόνομες και οι ξένες φιλολογίες συγχωνεύονται, αλλά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών το Τμήμα Σλαβικών σπουδών μένει μόνο του και το Τμήμα Τουρκικών και Ασιατικών Σπουδών εντάσσεται τελικά στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών.
Όλοι οι πίνακες με τους αριθμούς των εισακτέων ανά τμήμα, αλλά και τις αλλαγές στην «Αθηνά» περιλαμβάνονται παρακάτω
Για την τελική πρόταση του Σχεδίου «Αθηνά» πατήστε εδώ.
Οι σχολές με κόκκινο χρώμα θα λειτουργήσουν για μεταβατική μόνο περίοδο έως ότου δηλαδή ολοκληρώσουν τις σπουδές τους οι φοιτητές που ήδη φοιτούν σε αυτές και στη συνέχεα θα καταργηθούν.
Εφημερίδα, Βήμα